Moneytalks #5: Miikka Evesti

Moneytalks saa tällä kertaa vieraakseen tulevaisuuden huippulupauksen Suomen Turusta. Miikka Evesti on nuoresta iästään huolimatta kerennyt niittämään mainetta ja saavuttamaan asioita, joista monet saavat vain haaveilla. Miikka toimii yrityksensä NordicGreenSolutionsin talousjohtajana ja pyrkii taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan kehittämällä yritysten ympäristöystävällisyyttä. Hän myös osallistui tänä keväänä valtakunnalliseen Talousguru-kilpailuun, jossa Miikka sijoittui tuhannen opiskelijan joukosta upeasti neljänneksi.

Mitä eväitä Talousguru-kilpailun menestys antaa jatkoa ajatellen?

Sijoitukseni vuoksi sain opiskelupaikan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, Turun kauppakorkeakoulusta, Helsingin yliopistosta, Svenska handelshögskolanista ja muutamasta muusta yliopistosta ilman pääsykokeeseen osallistumista. Opiskelupaikan saaminen vei paineita pois ylioppilaskirjoituksista. Olen aina ollut hyvä koulussa, joten päätin luottaa omiin kykyihini enkä oikeastaan valmistautunut kirjoituksiin laisinkaan. Faktahan on se, ettei korkeakouluun sisäänpääsyn jälkeen kukaan tule kysymään ylioppilastodistustasi. Suuren helpotuksen tuo myös se, ettei pääsykokeisiin tarvitse lukea. Saankin keskittyä koko lukuloman ja kevään yritystoiminnan kehittämiseen. Tällä hetkellä elän täysipäiväistä kasvuyrittäjän arkea, johon kuuluu niin asiakastapaamisia, puhelinpalavereita, seminaareja kuin hankeyhteistöitäkin.

Kilpailussa menestyminen toi toki myös mainetta ja kunniaa. Media, varsinkin Turun talousalueella, on noteerannut tarinani useaan otteeseen. Oman nimen tutuksi tuleminen helpottaa elämää tulevaisuudessa ja kenties jo nyt. On ollut myös hienoa nähdä, miten paljon muut ihmiset arvostavat nuorten taloustaitoja ja kiinnostusta omaan tulevaisuuteen taloudellisesta näkökulmasta.

Mikä on hulluinta, mitä olet koskaan tehnyt?

En ole koskaan ollut luonteeltani hulluttelija-tyyppiä. Olen aina ottanut riskejä, mutta vain tarkoin harkittuja ja laskelmoituja sellaisia. Arvostan nopeita päätöksiä ja teen niitä myös itse paljon. En kuitenkaan ole hypännyt laskuvarjolla tai ajanut autolla 300 kilometriä tunnissa.

Monen muun mielestä yrityksen perustaminen vain viisitoistavuotiaana oli hullua. Ehkäpä siis yrittäjäuran aloittaminen niin nuorena on ollut hulluinta, mitä olen tehnyt. En kuitenkaan itse kokenut, että se olisi ollut hullua tai uhkarohkeaa, koska silloinkin otin vain laskelmoituja oman talouden kanssa linjassa olevia riskejä.

Mikä on ollut paras ostoksesi tai sijoituksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?

Ensimmäisenä mieleeni tulee jokin itsensä kehittämiseen liittyvä kirja tai ravintolaillallinen. En juurikaan pidä shoppailusta. Arvostan tyylikästä pukeutumista ja koen sen tärkeäksi, mutta vaatteiden tai asusteiden ostaminen ei ole lempipuuhaani. Paljon mieluummin ostan esimerkiksi sijoittamiseen tai oman toiminnan kehittämiseen liittyviä kirjoja.

Arvostan myös ystävieni kanssa vietettyä laatuaikaa hyvän ruoan äärellä. Kirjaimellisesti: hyvä ruoka, parempi mieli. Laadukkaalla ruoalla on myös vaikutusta jaksamiseen ja siten se on nukkumisen ja liikunnan ohella erityisen tärkeää.

Kuka/ketkä inspiroivat sinua kaikkein eniten ja mitä oppeja olet heiltä saanut?

Inspiroivimpia ovat mielestäni ihmiset, jotka ovat itse saavuttaneet jotain. Eniten arvostan yrittäjiä, jotka ovat nuoresta iästään huolimatta lähteneet rakentamaan omaa tarinaansa kohti tavoitteitaan. Menestys tarkoittaa jokaiselle erilaisia asioita. Itse ajattelen, että ihminen on menestynyt, kun hän voi viettää päivänsä niin kuin itse haluaa.

Olen hyvin kiinnostunut asuntosijoittamisesta sekä kiinteistökehittämisestä. Mieleeni tulikin Grant Cardone, joka on yhdysvaltainen kiinteistömoguli. Grant on luonut mittavan omaisuutensa varsin lyhyessä ajassa kiinteistösijoittamisen maailmassa ilman perittyä rahaa. Tällä hetkellä hän pääosin valmentaa muita ihmisiä vaurastumaan. Hänen toiminnassaan on varmasti ylimielisiä piirteitä, jotka ärsyttävät suomalaisia, mutta arvostan häntä silti. Toki vastaavanlaisia tarinoita löytyy myös Suomesta.

Mikä olisi sellainen saavutus yritystoiminnassanne, jota voisit lämmöllä muistella vielä vuosikymmenienkin päästä?

Kysymys on vaikea, mutta hienoa olisi, mikäli pääsisimme ratkaisemaan isojen kotimaisten pörssiyhtiöiden ympäristövastuullisuuteen liittyviä ongelmakohtia ja konkreettisesti vaikuttamaan tuotantoprosesseihin sekä heidän synnyttämäänsä hiilijalanjälkeen. Lopuksi jäljelle jäänyt hiilijalanjälki hyvitettäisiin suomalaisen metsän avulla. Projekti voisi olla esimerkiksi uniikin rakennushankkeen ympäristövaikutusten minimointi sekä syntyvän hiilijalanjäljen kompensointi.

Tarkoituksenamme on toki myös kansainvälistyä, mutta kotimaisuus on vahvasti läsnä arvoissamme sekä tarjoamissamme ratkaisuissa. Tärkeäksi koemme myös toimintamme arvokkuuden noteeraamisen valtiollisella tasolla.

Jos saisit valita yhden kirjan, joka annettaisiin kaikille lukiolaisille, mikä se olisi?

Robert Kiyosakin Rich Dad, Poor Dad -kirja. Tämä oli ensimmäinen ”oikea” kirja, jonka luin viitisen vuotta sitten. Olen kirjan lukenut kertaalleen myös tämän jälkeen. Rikas isä, köyhä isä on mielestäni kirja, jonka tulisi löytyä jokaisen omasta tulevaisuudestaan kiinnostuneen kirjahyllystä. Kiyosakilla on myös monia muita hyviä teoksia. Mikäli lukeminen ei ole oma juttu, myös Cashflow-peliä kannattaa kokeilla. Useimmat Kiyosakin kirjoista on saatavilla myös suomeksi, joten edes puutteellinen kielitaito ei tule esteeksi. Kun tiedät millä aihealueella haluat kehittyä, kannattaa luettava materiaali valita tarkemmin kyseisen aihepiirin ympäriltä. Kiyosakin kirja on erinomainen startti lukemiselle, ja riittävän selkolukuinen, jotta suurin osa lukiolaisista sen jo ymmärtää.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimpiä askeleita ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja maapallomme pelastamiseksi?

Tärkeimmät toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi liittyvät olennaisesti fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamiseen ja hiilinielujen lisäämiseen. Tämän saavuttamiseksi tärkeimpiä askeleita ovat kansainväliset sopimukset, joilla on todellinen vaikutus päästöihin. Äärimmäisen tärkeää on myös mahdollisimman monen uuden cleantech -innovaation syntyminen ja kehittäminen. Siten pyritään luomaan maailma, jossa nykyinen elintaso voidaan säilyttää niin, ettei ympäristön kantokyky ylity.

Jos mietit hetken mielestäsi menestyneitä ihmisiä, mikä heitä yhdistää?

Menestyvät ihmiset inspiroivat minua. Niin kuin jo aiemmin mainitsin, menestyminen tarkoittaa ihmisille hyvin erilaisia asioita. Itse kuitenkin näen, että menestyminen tarkoittaa vapautta. Vapautta valita – mitä ja milloin haluat tehdä. Usein menestyminen liitetään vain taloudelliseen menestykseen. En toki voi kieltää, ettenkö itse arvostaisi taloudellista riippumattomuutta tai vaurastumista, mutta se ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Tekemällään työllä täytyy myöskin olla joku merkitys.

Mielestäni menestyneet ihmiset ovat usein nuoria tai nuorehkoja yrittäjiä, jotka ovat kehittäneet jotain uutta. Toisaalta arvostan myös suuresti henkilöitä, jotka ovat rakentaneet taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa tiukasti kilpailuille perinteisille aloille. Tulevaisuudessa näenkin itseni sarjayrittäjänä ja sijoittajana, joka tapaa päivittäin uusia ihmisiä sekä edistää suuria kokonaisuuksia. Ehkä arvostankin eniten sellaisia ihmisiä, jotka elävät nyt sellaista elämää kuin minä tavoitteideni mukaan 20 vuoden päästä.

Mitä haluaisit sanoa muille nuorille, yrittäjyydestä kiinnostuneille henkilöille?

Uskokaa itseenne ja kokeilkaa ideoitanne. Monelta nuorelta puuttuu usko omaan tekemiseen. He pelkäävät yrittämiseen liittyvää byrokratiaa ja ylistävät käsitettä ”yrittäjä”. Vain pieni osa yrittäjistä on sellaisia kuin nuoret mielessään ajattelevat. Yrittäjät mielletään kivenkoviksi menestyjiksi, joilla on paljon työntekijöitä ja suuret tulot. Tärkeää olisikin muistaa, että myös he ovat aloittaneet jostain.

Oman yrittäjäuran voi startata esimerkiksi perustamalla toiminimen, jonka kautta leikkaa naapuruston nurmikoita palkallisen kesätyön sijasta. Välttämättä tämän monimutkaisempaa liiketoimintaa alkuun pääsemiseksi ei vaadita. Nuorten on myös hyvä muistaa, että ihmiset auttavat mielellään, mikäli sitä vain uskaltaa pyytää. Olen itse huomannut, että lähes viikoittain liike-elämän menestyjät tarjoavat oma-aloitteisesti sparrausapua oman liiketoimintamme kehittämiseen. Se lämmittää kovasti mieltä.

Yrittäjyys opettaa nuorille myös riskinsieto- ja päätöksentekokykyä. Menestyäkseen elämässä on otettava riskejä. Riskien kokoa on kuitenkin opittava arvioimaan, sillä suuret taloudelliset riskit voivat aiheuttaa merkittävää tuhoa. Haluankin omalla esimerkilläni kannustaa muita nuoria yrittäjyyden tielle. Uskokaa itseenne ja ideoihinne. Apua saa, kun pyytää. Eikä epäonnistuminen ole häpeä.

On upeaa nähdä, että joukossamme on Miikan kaltaisia nuoria, jotka uskaltavat toteuttaa haaveitaan, janoavat menestystä ja parantavat maailmaa siinä samalla. Miikan tavoin haluan kannustaa ihmisiä tarttumaan siihen, mikä heitä aidosti kiinnostaa. Oli se sitten yrittäjyys, bloggaus, tai mikä tahansa muu intohimon kohde. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, jälkeenpäin todennäköisesti vain tekemättä jätetyt asiat kaduttavat.

On turhaa jossitella, että tekisin sitä ja tätä, jos vain olisi rahaa/osaamista/aikaa. Myös "oikean hetken" odottelu on yksi pahimmista virheistä, mitä voit tehdä. Sitä hetkeä ei nimittäin ikinä tule, jos et tartu tuumasta toimeen mahdollisimman pian. Kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, jos unelmien eteen on valmis työskentelemään. Warren Buffett aloitti hänkin nollasta, mutta usko omaan tekemiseen on johtanut siihen, että tällä hetkellä hänen nettovarallisuutensa on käsittämättömät 86,9 miljardia dollaria.

Suosittelen lämpimästi kaikkia tutustumaan Miikankin vinkkaamaan Rich Dad, Poor Dad -kirjaan. Lukemattomat menestyneet henkilöt pitävät kyseistä kirjaa yhtenä merkittävimmistä ja hyödyllisimmistä kirjoista. Ensimmäisen Moneytalks -haastatteluni aikaan tätä Harri Riihimäenkin suosittelemaa klassikkojen klassikkoa ei vielä itseltäni löytynyt, mutta nykyisin Rich Dad, Poor Dad löytyy vihdoin omasta hyllystänikin!

Miikka Evesti on nimi, josta on jo kuultu, ja josta varmasti kuullaan jatkossakin. Lämmin kiitos hänelle ajatuksiensa jakamisesta blogissani! Ottakaahan tämä nuori yrittäjä seurantaan myös sosiaalisessa mediassa: Facebook, Twitter, Instagram ja LinkedIn.