Ensimmäistä kertaa blogini historiassa kului yli kuukausi ilman ainuttakaan kirjoitusta. Vuoden 2020 ensimmäiseen vuosineljännekseen mahtui valtava määrä tapahtumia, niin omassa elämässäni kuin sen ulkopuolellakin. Kiire on pitänyt minut poissa blogini ääreltä, mutta tilanne alkaa onneksi vihdoin helpottaa.

Blogi ja some

Toiveenani oli kirjoittaa yksi blogikirjoitus viikossa, mutta kaiken kiireen keskellä tuosta jäätiin kauas ja tekstejä syntyi koko alkuvuoden aikana vain viisi kappaletta. Ilokseni sain kuitenkin huomata, että blogini näyttökerrat ja kävijämäärät yli kolminkertaistuivat vuoden takaiseen verrattuna. Alkuvuoden suosituin kirjoitukseni oli helmikuun puolivälissä julkaistu Miten välttää aloittelijan virheet sijoittamisessa? Viime vuoden lopulla uuden ilmeen saanut #pannukahvit-uutiskirjeeni puolestaan kerkesi ilmestymään tämän vuoden puolella 11 kertaa ennen pienelle tauolle jäämistä (paluu luvassa lauantaina 2. toukokuuta).

Ensimmäiseen vuosineljännekseen mahtui myös uusia aluevaltauksia, kun pääsin helmikuussa mahtavan Samu Wilhelmssonin vieraaksi SalkunRakentaja-podin jaksoon 24. Omaa jaaritteluani kuunnellessa huomaa, että rankan työviikon päätteeksi myöhään perjantai-iltana tehty nauhoitus ei ehkä omalta osaltani sattunut kaikkein optimaalisimpaan ajankohtaan, mutta ainakin kokemus oli hauska!

Työ, auto ja asuminen

Viime vuosi päättyi suureen uutiseen, kun päätin vaihtaa työpaikkaa ja lähteä kokeilemaan siipiäni Mandatum Lifelle Helsinkiin. Muutos oli suuri jo senkin takia, että asuimme vielä koko alkuvuoden Turussa. Arkiaamuni alkoivat herätyksellä noin kello 5:20, jonka jälkeen kävelin kaksi kilometriä Kupittaan rautatieasemalle, istuin kaksi tuntia junassa päästäkseni Helsinkiin, kävelin toiset kaksi kilometriä Bulevardin päähän ja iltapäivällä sama rumba toiseen suuntaan, kunnes olin lopulta kotona iltakahdeksan maissa. Jos jotain hyvää pitää koronakriisistä hakea, niin lyhenipä ainakin työmatkani etätöiden ansiosta noin viidellä tunnilla per päivä.

Kaikki alkuvuoden vaiva oli sen arvoista, sillä jo ensimmäisten päivien jälkeen tiesin tulleeni oikeaan paikkaan töihin. Saan tehdä mahtavien ihmisten keskellä työtä, josta aidosti pidän. Enkä ilmeisesti ole ainoa, joka näin ajattelee, sillä Mandatum Life valittiin Great Place To Work 2020 -listauksessa Suomen parhaaksi työpaikaksi.

Maaliskuun päätteeksi koitti vajaan viiden vuoden Turku-visiitin jälkeen paluu Uudellemaalle, kun työmatkan, kulujen ja asunnon koon optimaalinen yhdistelmä löytyi lopulta Leppävaarasta. Kupittaan Citymarketia on hieman ikävä, mutta muutoin en voisi juurikaan tyytyväisempi olla.

Volkswagen Passat Variant GTE Plug-In Hybrid 160 DSG vm. 2017

Maaliskuuhun mahtui myös "suru-uutinen", kun aiemminkin runsaasti harmaita hiuksia aiheuttanut BMW päätti sensorivian myötä jäädä itäharjulaiselle parkkipaikalle kesken sohvapöydän hakureissun. Sainpahan ainakin hyvän syyn toteuttaa aiemman uhkaukseni leasing-auton hankkimisesta. Valinta kohdistui tällä kertaa toiseen saksalaiseen, nimittäin Volkswagen Passatin hybridiversioon. Ainakin ensimmäiset tuhat kilometriä ovat vaikuttaneet erittäin lupaavilta. Auto on miellyttävä ajaa, kaupunkiajot kulkevat pitkälti sähkön voimin ja GTE-moodin tarjoamat lähes 220 hevosvoimaa antavat enemmän kuin riittävästi tehoa tilanteeseen kuin tilanteeseen. ALD Vaihtoleasing -palvelulle vilpitön suositus!

Kirjat

Kirjojen suhteen tuttu trendi jatkui. Uusia kirjoja ilmestyi hyllyyn enemmän kuin kerkesin niitä kvartaalin aikana lukea. Asetin tavoitteekseni vuodelle 2020 lukea 30 kirjaa, mutta alkuvuoden 4 luetun kirjan tahdilla olen jäämässä tavoitteesta valitettavan kauas.

Onneksi laatu korvaa määrän tässäkin asiassa. Michael Lewisin Liar's Poker, Rory Sutherlandin Alchemy: The Surprising Power of Ideas That Don't Make Sense, Aswath Damodaranin Narrative and Numbers ja Daniel H. Pinkin To Sell Is Human olivat kaikki loistavia kirjoja, joita voin lämpimästi suositella kaikille. Narrative and Numbersin tulisi olla pakollista luettavaa kaikille sijoittajille ja To Sell Is Humanin puolestaan ihan kaikille, oli ammatti tai kiinnostuksen kohteet sitten mitä tahansa!

Sijoitukset

Alkuvuosi toi mukanaan muutoksia myös sijoitusstrategiaani. Olen siirtynyt indeksisijoittamisesta yhä enemmän osakepoiminnan pariin ja kaikki alkuvuoden ostokseni ovatkin kohdistuneet yksittäisiin osakkeisiin. Tiedostan, että tuoton näkökulmasta peliliike ei suurella todennäköisyydellä tule osoittautumaan kovinkaan nerokkaaksi, mutta haluan ottaa sen riskin. Sijoittaminen kuuluu suurimpiin kiinnostuksen kohteisiini, joten haluan tehdä aktiivista työtä sijoituskohteiden valinnassa ja nähdä oman kädenjälkeni niin hyvässä kuin pahassakin.

Q1 oli osakesalkkuni osalta melkoista vuoristorataa. Vuosi lähti liikkeelle melkoisissa härkätunnelmissa, kunnes koronan vaikutukset iskivät toden teolla myös sijoitusmarkkinalle. Lopulta osakesalkkuni tuotto vuoden 2020 ensimmäisten kolmen kuukauden osalta oli -18,9 %. Hurja luku, mutta sijoitushorisonttini on onneksi sen verran pitkä, että voin nukkua yöni huoletta, vaikka lasku vielä jatkuisikin.

Kvartaalin aikana salkkuuni päätyi Kamuxia, CapMania, Marimekkoa, Incapia, eQ:ta, Ponssea, Qt Groupia, Harviaa, Nestettä ja Talenomia. Myös Fondia, NoHo Partners ja Bilot kävivät kääntymässä osakesäästötilillä, mutta saivat lähteä parempien tilaisuuksien ilmaannuttua. Poikkeuksellinen markkinatilanne näkyi erityisesti siinä, ettei ostonappia juurikaan säästelty ja omassa sijoitusstrategiassani harvinaisia nopeita veivauksiakin nähtiin pari kappaletta. Koronaviruksen lopullisia vaikutuksia ja tulevaisuuden markkinaliikkeitä on tässä kohtaa hyvin vaikea ennustaa, mutta olen tyytyväinen, että sain hankittua salkkuuni lisää laatua kohtuuhintaan.

Korona

Olisi vielä muutama kuukausi sitten tuntunut varsin absurdilta ajatella tilannetta, jossa valtioiden rajat suljetaan, Uusimaa eristetään ja kaupassa käyminenkin on riskialtista. Tällaisen arjen keskellä joudumme kuitenkin nyt yhtäkkiä elämään. Olen kiitollinen siitä, että minä ja lähipiirini olemme ainakin toistaiseksi välttyneet koronalta, mutta surullinen heidän puolesta, jotka eivät ole päässeet yhtä helpolla.

Itselleni koronavirus on tuonut huomattavan paljon lisää aikaa arkeen ja siten oloni on ollut merkittävästi energisempi kuin aivan alkuvuodesta. Tällaisina aikoina aidosti tärkeät asiat korostuvat ja oppii arvostamaan elämän pieniä iloja. Toivon kuitenkin hartaasti, että rajoitustoimet purevat ja pääsemme pian palaamaan normaaliin arkeen.

Koronatilanteesta huolimatta omat lähtökohtani toiselle vuosineljännekselle ovat lupaavat. Akut on ladattu, muutto suoritettu ja kaikki sillä mallilla, että voin täysillä keskittyä työhöni, blogiini ja muihin projekteihini niin, että vapaa-aikaakin pitäisi jäädä. Tässä kohtaa valtava kiitos kaikille lukijoilleni, ilman teitä tämä olisi huomattavan paljon tylsempää!

Disclaimer: Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tämän kirjoituksen sisältö kuvastaa kirjoittajan omia näkemyksiä, eivätkä tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.