Sijoittaminen for Dummies osa 18: Nuori, sinussa on tulevaisuus!

Arvoisa nuori, minulla on sinulle hyviä ja huonoja uutisia. Aloitetaan huonoista. Valitettava fakta on se, että mikäli olet syntynyt tämän vuosituhannen puolella, et suurella todennäköisyydellä tule koskaan näkemään eläkepäiviäsi. Puhumattakaan siitä, että tulisit toimeen mitättömän pienillä eläketuloilla. Fakta on myös se, että pelkkien palkkatulojen turvin voi olla vaikeaa toteuttaa suurimpia unelmiasi tai rahoittaa yllättäviä menoja, ellet sitten satu päätymään Postin toimitusjohtajaksi tai muuhun loistopalkkaiseen pestiin. Jotain olisi varmaankin siis keksittävä? Siihen liittyvät hyvät uutiseni, sillä onneksi käsissäsi on kaikista tärkein resurssi, nimittäin aika!

Raha ei välttämättä tee onnelliseksi, mutta se mahdollistaa sen, että voit käyttää aikaa niihin asioihin, mistä eniten nautit. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä tulevaisuutesi näyttää. Sinulla on mahdollisuus turvata taloutesi. Arvaamattomien tapahtumien ei tarvitse ajaa sinua taloudelliseen ahdinkoon. Ainoa kysymys kuuluu: paljonko haluat maksaa vapaudesta ja turvasta?

Muistat varmaan lapsuutesi talvipäivät, kun lumiukkoa tehdessäsi pyörittelit lumipalloa pitkin pihamaata. Pienestä lumipallosta kasvoi hiljalleen valtava lumiukon perusta, joka kasvoi isommaksi yhä kiihtyvällä tahdilla. Korkoa korolle -ilmiö toimii sijoittamisessa samaan tapaan. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä vähemmän sinun tarvitsee uhrata rahaa vaurastuaksesi.

Säästösumma, joka tarvitaan, jotta sinusta tulee miljonääri 64-vuotiaana. Tuotto-odotus 8 % / vuosi.

Kaikista tärkein neuvo, jonka voin antaa, kuuluu seuraavasti: ALOITA HETI! Älä lykkää ajoittamista hetkeen, jolloin käytettävissäsi on "enemmän rahaa". Ensinnäkin, sellaista hetkeä tuskin ikinä tulee. Toiseksi, aika todella on rahaa. Jokainen viivyttelemäsi vuosi maksaa. Ja paljon. Jos aloitat sijoittamisen 40-vuotiaana, tarvitsee sinun sijoittaa lähes tähtitieteelliset 1 147 €/kk päästäksesi samaan lopputulokseen kuin 148 eurolla kuukaudessa aloittaessasi 16-vuotiaana!

Sinulla ei tarvitse olla maisterin tutkintoa Harvardista voidaksesi aloittaa sijoittamisen. Kaiken tarvittavan oppii matkan varrella, mutta kaikista tärkeintä on aloittaminen! Voit varsinkin sijoitusurasi alussa ulkoistaa sijoituspäätökset salkunhoitajalle sijoittamalla esimerkiksi osakerahastoon. Mikäli siltä tuntuu, voit taitojesi ja tietojesi karttuessa hypätä myöhemmin osakepoiminnan ihmeelliseen maailmaan.

Sijoittamisen aloittaminen ei tarkoita, että joudut luopumaan kaikesta hauskasta tai elämään pelkästään veden ja pyhän hengen voimin. Se ei myöskään tarkoita, että sinun tulisi odottaa kiikkustuoliin asti voidaksesi nauttia korkoa korolle -efektin hedelmistä. Jo pienetkin sijoitetut summat mahdollistavat ajan myötä monien suurempienkin haaveiden toteuttamisen ja luovat turvaa huonon päivän varalle.

Entä jos sijoittaminen ei kiinnosta? Ei ongelmaa! Valitse vaikkapa jokin kustannustehokas ETF-rahasto, automatisoi kuukausisäästäminen ja anna ajan hoitaa tehtävänsä. Tällä ratkaisulla saavutat valitun markkinan keskimääräisen tuoton vähennettynä rahaston kuluilla ja tulet pitkällä aikavälillä todennäköisesti pääsemään hyvin lähelle aiemmassa esimerkkilaskelmassa käytettyä 8 % vuotuista tuottoa.

Keskimääräisen suomalaisen vuodessa sijoittamiseen ja rahapeleihin käyttämä rahasumma.

On aivan käsittämätön yhtälö, että keskimääräinen suomalainen käyttää vuodessa noin 570 euroa rahapeleihin, mutta ainoastaan 42 euroa osakkeisiin ja rahastoihin sijoittamiseen! Toivon koko sydämestäni, että tämä tilasto kääntyy tulevaisuudessa päälaelleen. Siihen sinulla, hyvä nuori, on mitä parhain mahdollisuus vaikuttaa. Miksi haluaisit syytää rahaa peleihin, joissa pitkällä aikavälillä häviät rahaa jokaisella pyöräytyksellä tai lottorivin pelaamisella, kun vaihtoehtona olisi kartuttaa varallisuutta keskimäärin 8 % vuodessa?

Jos olet vielä alaikäinen, huikkaa vanhemmillesi, että haluat aloittaa sijoittamisen. Et voi vielä tehdä rahasto-/osakekauppaa itse, mutta voit pyytää vanhempiasi toteuttamaan toimeksiantosi omaan rahastosalkkuusi tai arvo-osuustilillesi. Kun täytät 18 vuotta, siirtyy hallinta- ja käyttöoikeus automaattisesti sinulle ja voit alkaa sijoittamaan itsenäisesti.

Mikäli olet jo täysi-ikäinen, on sijoittamisen aloittaminen vieläkin helpompaa. Monille palveluntarjoajille voit avata tarvittavat palvelut näppärästi vaikka kotisohvaltasi, mutta voit halutessasi myös marssia pankkiin, jossa asiantuntija auttaa sinua alkuun pääsemisessä.

Olivat unelmasi sitten pieniä tai suuria, on sijoittamisesta varmasti suunnattomasti hyötyä tulevaisuuttasi ajatellen. Se mahdollistaa sen, että jokaisen vastoinkäymisen koittaessa sinun ei tarvitse olla myymässä asuntoasi tai ottamassa kalliita pikavippejä. Se mahdollistaa sen, että voit välillä pysähtyä nauttimaan elämästä ilman, että taloudellinen tilanteesi estää sen. Se mahdollistaa sen, että voit jäädä eläkkeelle, vaikka lakisääteinen eläkeikäsi siintäisikin vielä kaukana tavoittamattomissa. Ellet ole Teräsmies, Kim Jong-un tai Warren Buffettin perillinen, tulet varmasti vielä jonain päivänä olemaan itsellesi kiitollinen siitä, että päätit aloittaa sijoittamisen jo nuorena!

Sijoittamisen perusteiden haltuun ottamiseksi suosittelen tsekkaamaan esimerkiksi rahastoja käsittelevän juttuni täältä tai perehtymään tarkemmin osakkeisiin tästä linkistä. Muut Sijoittaminen for Dummies -sarjan juttuni löydät puolestaan täältä! Ja mikäli sinulla herää mitä tahansa kysymyksiä sijoittamiseen liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä. Tavoitat minut esim. aivan sivun alalaidasta löytyvien someprofiilieni kautta!

Nuori, sinulla on kaikki langat käsissäsi, jotta voit luoda juuri sellaisen elämän kuin haluat. Tee yksi asia viisaammin kuin aiemmat sukupolvet ja aloita sijoittaminen ajoissa. Sinussa on tulevaisuus!

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.