Kaikkien aikojen vuosi

Tahdo enemmän. Tämä työnantajani Säästöpankin slogan on kuvastanut kulunutta vuotta paremmin kuin hyvin. 2018 oli heittämällä tähänastisen elämäni paras vuosi. Ensimmäinen blogikirjoitukseni 17. syyskuuta oli nimeltään Kaikkien aikojen kesä. Tästä tuli lopulta kaikkien aikojen vuosi.

Vuoden alussa päätin, että tahdon saavuttaa tiettyjä asioita vuoden aikana. Tein töitä kyseisten asioiden eteen ja katsoin, mihin se lopulta minut johtaa. Tahtominen todella kannatti.

Tahdoin töihin finanssialalle. Harjoittelupaikan myötä tämä tilaisuus aukesi minulle helmikuun alussa Säästöpankissa. Samalla tiellä ollaan edelleen, työskentelykonttori tosin on matkan varrella vaihtunut Kauppatorin vilskeestä Kaarinan puolelle. Työkokemuksen ja uuden osaamisen lisäksi työ on suonut minulle lukuisia uusia ystäviä ja tuttavuuksia upeiden ihmisten kanssa.

Tahdoin auton, jota olisi hauska ajaa. Huhtikuussa tehty kauppa BMW 320i -autosta oli taloudellisesti varmasti elämäni huonoin sijoitus, mutta hetkeäkään en ole silti katunut. Uskon, että jotkut asiat vain täytyy kokea nuoruusvuosien aikana. BMW:n omistaminen ei varmasti lämmittäisi mieltä enää yhtä paljon kiikkustuolin kutsuessa eläkeiässä.

Tahdoin valmistua tradenomiksi. Se hetki koitti 5.6.2018, kun viimeinenkin opintopiste oli kasassa ja valmistuminen koitti puoli vuotta suunniteltua aiemmin. Matka huipentui opinnäytetyön kirjoittamiseen suosikkiaiheestani hyvän ystäväni kanssa. Sijoittaminen laatuyhtiöihin on roikkunut aivan Googlen hakutuloksien kärkipaikalla laatusijoittaminen -hakusanaa käytettäessä.

Tahdoin löytää elämäni rakkauden. En varmasti ikinä tule unohtamaan kesäkuun loppua, kun kyseinen ihme tapahtui ja päädyimme ensimmäistä kertaa saman katon alle nykyisen avopuolisoni kanssa. Se oli todellista rakkautta ensisilmäyksellä. Siitä hetkestä lähtien kaikki on ollut kuin suoraan elokuvista, ja toinen toistaan upeampia asioita on vielä luvassa. Kaupan päälle sain kaksi maailman suloisinta kissaa.

Tahdoin terveellisemmän ja vähemmän ympäristöä kuluttavan ruokavalion. Tiedostin jo aiemmin, että ruokavaliossani olisi varmasti paljon parantamisen varaa. Lihan suurkuluttajan päätä oli kuitenkin vaikea kääntää. Kunnes avopuolisoni tapaamisen myötä ensimmäistä kertaa oikeasti kokeilin kasviperäisiin tuotteisiin perustuvaa ruokavaliota. Eikä paluuta enää ollut. Kesäkuusta lähtien olen sortunut lihaan vain kerran kesällä ja parin kinkkusiivun verran jouluna. Lohi tosin on onnistunut vetämään minua puoleensa muutamaan otteeseen. Oloni on vegaaniruokavalion myötä ollut huomattavasti parempi ja turhat rasvat ovat tippuneet vartaloltani pois. Myös ympäristö kiittää!

Tahdoin löytää asunnon, jossa viihdyn. Hyvin pian avopuolisoni tavattuani aloimme pohtia ajatusta yhteisestä kodista. Syyskuun alussa löysimme potentiaalisen kandidaatin viimeiseksi vuokra-asunnoksemme ennen oman asunnon hankkimista. Vasaramäen kukkuloilta löytyi täydellisesti tarpeitamme vastaava asunto. Upeilla, koko kaupungin kattavilla ja pitkälle horisonttiin asti yltävillä näköaloilla, koko huoneiston leveyden kokoisella lasitetulla parvekkeella ja uudenkarheilla laitteilla varustettu kulmahuoneisto sai meistä uudet vuokralaiset lokakuun alusta alkaen.

Tahdoin perustaa oman blogin. Tämä pitkäaikainen haaveeni toteutui syyskuun puolessavälissä, kun voitin vihdoin pelkoni ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Nyt takana on 20 blogipostausta ja ideoita riittää vielä pitkäksi aikaa tulevillekin vuosille. On ollut erittäin iloinen yllätys huomata, että pelot olivat turhia ja blogi on saanut positiivisen vastaanoton.

Tahdoin liikkua enemmän ja palauttaa kuntoni muutaman vuoden takaiselle tasolle. 10-20 kilometrin lenkit ja työmatkakuntoilu tekivät paluun tänä vuonna, mikä johti liikuntamäärän triplaantumiseen aikaisempiin pariin vuoteen verrattuna. Podcasteja ja äänikirjoja kului satojen tuntien edestä, kun lenkit venyivät välillä useamman tunnin mittaisiksi.

Tahdoin New Yorkiin. Loppuvuodesta vastaan tuli ohittamaton lentotarjous, joten tämä unelma toteutuu toukokuussa 2019. Pääsen maailman parhaassa seurassa ihmettelemään The Lion King -musikaalia Broadwaylle, ihailemaan Central Parkin maisemia ja ikuistamaan Wall Streetin legendaarisen härkäpatsaan.

Vuosi 2018 on ollut omalla mittapuullani suorastaan loistava. Harva onnistumisistani tai saavutuksistani kuitenkaan tapahtui ensimmäisellä yrityksellä, vaan suurin osa niistä mahdollistui vasta karvaiden pettymysten jälkeen. Aina kaiken kiireen ja tohinan keskellä ei edes ymmärrä, mitä kaikkea hyvää vuoden aikana onkaan kerennyt tapahtua. Vasta asiaa tarkemmin pohtiessa alkaa tajuamaan olleensa äärimmäisen onnekas tänäkin vuonna.

Kaksi vinkkiä unelmien saavuttamiseksi: tahto ja periksiantamattomuus. Yksikään unelma tai tavoite ei toteutu, jos sitä ei aidosti tahdo tai sen eteen ei tee mitään. Usein suurimmat saavutukset vaativat useita virheitä ja epäonnistumisia ennen onnistumista. Thomas Edison kokeili 2 000 erilaista materiaalia, ennen kuin keksi hehkulampun. Suuri läpimurto odottaa yleensä aivan kulman takana, mutta useimmat antavat periksi ennen maaliin pääsyä.

Vuoden 2018 parhaat

3 suosituinta blogikirjoitusta
 1. Sijoittaminen for Dummies osa 1: Rahastot
 2. Moneytalks #2: Juho Koli
 3. Moneytalks #1: Harri Riihimäki

3 parasta kirjaa
 1. Howard Marks: The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor
 2. Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow
 3. Timothy Ferriss: Tools of Titans: The Tactics, Routines and Habits of Billionaires, Icons and World-Class Performers

3 parasta rutiinia
 1. Aamulenkkikokeilu viikolla 51. Herätys viideltä, lenkille, Kupittaanpuiston vuohien ja joutsenen moikkaus, suihkuun ja aamupalapöytään.
 2. Blogin kirjoitus.
 3. NFL-sunnuntai.

Uudenvuodenlupaukset vuodelle 2019

 1. Blogitekstien kirjoittaminen jatkuu.
 2. Sijoituspalvelututkinnon (APV1) suorittaminen.
 3. Kirjahyllyn toistaiseksi lukemattomien kirjojen ahmiminen vuoden aikana parhaani mukaan.
 4. Vähemmän stressiä, enemmän elämästä nauttimista.
 5. 350 lihatonta päivää vuonna 2019.

Lämmin kiitos jokaiselle blogin lukijalle (ja etenkin teille, jotka jaksoitte lukea tänne asti) vuodesta 2018. Tehdään vuodesta 2019 jälleen kaikkien aikojen vuosi!

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.