Tähdet kohdallaan

Pitkään sitä pohdin. Punnitsin riskejä. Odotin oikeaa hetkeä. Hain päätökseen apuja jopa Twitter-äänestyksen kautta. 72 % sanoi kyllä. Vanha minäni olisi torpannut koko ajatuksen vastapuolelta löytyvien 28 % takia, mutta Jeremias 2.0 oli saanut alkunsa. Sitä surullisen kuuluisaa oikeaa hetkeäkään tuskin ikinä tulisi, joten oli aika hypätä tuntemattomaan.

Ei, en muuttanut toiselle puolelle maailmaa tai jättänyt päivätyötäni ja perustanut startup-yritystä. Mutta itselleni askel oli lähes yhtä suuri. Olin viime syksyyn asti lennellyt itsekseni kaikkien tutkien alla. Tiedostin kuitenkin, että minulla voisi olla maailmalle jotain annettavaa. Tai ainakin minulla olisi potentiaalia tehdä jotain, mitä voisin omaksi ilokseni sitten aikanaan kiikkustuolissa ihmetellä. En vain uskaltanut tehdä asian eteen mitään. Kunnes koitti syyskuu 2018.

Pari syksyistä sateen ropinan tahdittamaa iltaa mustaherukkateekupillisten äärellä se vaati. Domain oli hankittu, webhotelli ostettu ja ensimmäinen kirjoitus raapusteltu kasaan. Olin saavuttanut yhden suurista haaveistani. Pystyin vihdoin sanomaan, että minulla on oma blogi. Nyt, lähes 37 000 sanaa, 25 #pannukahvit-uutiskirjettä, neljä kirja-arvostelua ja pari Instagram-viritelmää myöhemmin, luet jo 50. blogikirjoitustani. Hetkeäkään en ole katunut, enkä varmasti tule katumaankaan. Jos saisin palata alkuun ja tehdä tuon syyskuisen päätöksen uudelleen, en jahkailisi sekuntiakaan!

Vaikka moni onkin kertonut tietävänsä minut Sijoittaminen for Dummies -sarjani kautta, taitaa oma lempilapseni silti olla Moneytalks-haastattelusarja. Olen päässyt sen kautta tutustumaan upeisiin persooniin ja kurkistamaan arvostamieni ihmisten ajatuksiin. Samalla olen päässyt kertomaan teille heidän kiehtovia tarinoitaan, ja mikä tärkeämpää, millaisia ihmisiä saavutusten takaa todella löytyy. Samassa hengessä ajattelin kääntää asetelman päälaelleen ja omistaa 50. blogikirjoitukseni Q&A-tyyliselle sessiolle itseeni liittyvistä kysymyksistä. Pyysin teitä lähettämään kysymyksiä somekanavieni kautta, joten täältä pesee nyt vastauksia niihin!

Mitkä ovat aamu/iltarutiinejasi?

Tässä komppaan Mirko Hurmerintaa edellisestä Moneytalks-haastattelustani. Olisi mukava vastata tähän jotain jännittävää ja erityistä, mutta rutiineihin ei kuulu juuri mitään kertomisen arvoista.

Aamuisin torkutan herätyskelloa aivan liian monta kertaa. Herään silti hyvissä ajoin, sillä pidän kiireettömistä aamuista myös arkisin. Tärkein osa aamurutiinejani on pitkähkö suihku. Saan parhaat ideani grillatessani ihoani kuumalla vedellä, joten suihkussa tulee välillä vietettyä hävettävän kauan. Blogini, Moneytalks-sarja, Instagramin Daily Biz Quiz ja monta muuta luomustani ovat kaikki saaneet alkunsa suihkussa!

Iltani sujuvat pitkälti saman kaavan mukaan. Jos aikaa on töiden, blogin, ruuanlaiton, kauppareissujen ja muiden tehtävien jälkeen jäänyt, päädyn usein lempipaikalleni eli parvekkeelle riippumattoon lukemaan kirjaa. Kotonamme on viime aikoina myös ydinpommit viuhuneet ja imperiumit kasvaneet, sillä olemme saattaneet Alinan kanssa jäädä hieman koukkuun Civilization VI -peliin.

Mikä on ollut paras ostoksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?

Tähän voisin nimetä lähes minkä tahansa kirjan kirjahyllystäni. Kympillä tai parilla on saanut monia upeita kirjoja, jotka saattavat parhaimmillaan vaikuttaa minuun läpi koko elämäni.

Toinen loistava alle satasen ostos oli ehdottomasti parvekkeeltamme löytyvä riippumatto. Sen hankinta oli melkoisen työn takana, sillä viime syksynä suomalaisista kaupoista löytyi myynnistä yhden käden sormilla laskettava määrä riippumattoja telineen kera. Yksi näistä harvoista kappaleista sattui onneksemme sijaitsemaan synnyinkaupunkini Porvoon Motonetissä, joten riippumatto päätyi lopulta kotiimme noin 50 eurolla. Satoja tunteja on tullut kyseisessä riippumatossa makoiltua kirjaa lukien, joten rahalle tosiaan sai vastinetta!

Miten kuvailisit sijoitustyyliäsi?

Sijoitustyylini on hieman elänyt matkan varrella, mutta eniten itsestäni taitaa löytyä laatusijoittajan elkeitä. Ostan mieluummin laadukasta yhtiötä kohtuulliseen hintaan kuin huonoa yhtiötä edullisesti. Mieltäni lämmittävät erityisesti mm. Sammon, Revenion, eQ:n, Nesteen, Nokian Renkaiden, Ponssen, Novo Nordiskin, Svenska Handelsbankenin ja Applen kaltaiset yhtiöt. Valitettavasti kyseisten yhtiöiden osakkeita harvemmin löytää markkinoilta edes siihen kohtuulliseen hintaan.

Vielä muutama vuosi sitten olin kohtalaisen ahkera urheiluvedonlyöjä, joten minusta löytyy myös pientä riskinottajan vikaa. Tykkään ottaa näkemystä silloin tällöin, joten vähän erikoisemmatkin viritelmät, kuten Bull Öljy X15 -sertifikaatit, ovat tulleet matkan varrella tutuiksi. Välillä on juhlittu, välillä on mennyt pahasti metsään, mutta onneksi kovin iso osa salkkua nämä "viihdevedot" eivät ole koskaan olleet.

Mikä on paras lukemasi kirja?

Kysymys on äärimmäisen vaikea, sillä olen onnistunut kirjahyllyn täyttämisessä huomattavasti paremmin kuin osakepoiminnassa. Lähes jokainen omistamani kirja on huippuluokkaa, mutta parhaimpien joukkoon lienee lukeutuvat Hans Roslingin Factfulness, Matthew Walkerin Why We Sleep, Chris Vossin Never Split the Difference ja Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow.

Suurimman vaikutuksen itseeni on kuitenkin tehnyt Howard Marksin The Most Important Thing. Se oli Benjamin Grahamin The Intelligent Investorin ohella ensimmäisiä lukemiani sijoituskirjoja ja teki heti lähtemättömän vaikutuksen. Howard Marksin kyky selittää sijoittamisen olennaiset periaatteet niin, että lapsikin ne ymmärtäisi, on suorastaan ihailtavaa. Jos pitäisi suositella yhtä ainoaa sijoituskirjaa, tämä olisi valintani!

Seuraava kirja lukulistalla?

Valinta on vielä kesken, mutta vahvimpia ehdokkaita ovat Annie Duken Thinking in Bets, John Carreyroun Bad Blood ja Ray Dalion Principles. Hyviä kirjoja olisi odottamassa vuoroaan niin paljon, että muutama vuosikaan ei taida kaikkien läpi kahlaamiseen aivan riittää!

Mikä on unelma-ammattisi?

Nuorempana unelma-ammattini oli lentäjä. Olin ladannut tietokoneelleeni Microsoft Flight Simulator X -pelin, jossa lentelin päivittäin tuntikausia erilaisilla matkustajakoneilla lentokentiltä toisille. Peli oli sen verran yksityiskohtaisesti toteutettu, että Boeing 737- tai Airbus A330 -koneiden hallintalaitteet ja ohjaamoiden nappulat ovat pääosin hallussa edelleen.

Vanhemmalla iällä sijoittaminen on kuitenkin vienyt vahvasti mennessään. Tyypilliseen päivääni ei taida kauhean montaa hetkeä mahtua, joihin sijoittaminen ei jotenkin liittyisi. Työmatkoilla kuuntelen #rahapodia, inderesPodia, Pörssipäivää tai jotain muuta talousaiheista podcastia, työpäivät kuluvat sijoitusasioiden parissa, iltaisin kirjoitan sijoitusaiheisia blogitekstejä, luen sijoituskirjoja tai selailen sijoittamiseen liittyviä uutisia. Voisin luonnehtia unelma-ammattiani jonkinlaiseksi kansankapitalismin sanansaattajaksi.

Mikä on ollut parasta/huonointa blogin kirjoittamisessa?

Blogi on toiminut hyvänä vastapainona muulle arjelle. Se on oma pieni maailmansa, jonne voin tyhjentää päässäni pyörivät ideat. Se on auttanut prosessoimaan ajatuksiani ja tarjonnut mahdollisuuden ilmaista itseäni omalla tyylilläni.

Parasta blogin kirjoittamisessa on kuitenkin ollut sen tuomat mahdollisuudet. Olen päässyt tutustumaan upeisiin ihmisiin, joihin en olisi välttämättä muuten ikinä törmännyt. On myös yksi maailman hienoimmista fiiliksistä, kun joku sanoo, että jostakin blogikirjoituksestani on ollut hänelle hyötyä. Se antaa valtavasti lisää virtaa ja motivaatiota omaan tekemiseen.

Huonoja puolia on vaikea keksiä. Toki blogin kirjoittaminen vaatii valtavasti aikaa ja vaivaa, mutta ainakin omalla kohdallani intohimo ja blogista saatu ilo peittoaa huonot puolet 100-0.

Unelma-autosi?

Jos S-sarjan AMG-Mersu joskus pihasta löytyy, niin olen tyytyväinen! Vaatimattomampikin kulkupeli toki riittäisi, ja olenkin viime aikoina alkanut vakavasti harkitsemaan autosta kokonaan luopumista. Huoltoleasing saattaa vielä tulla kysymykseen, mutta se ainakin on varmaa, että harmaa baijerilainen ori jäi viimeiseksi omaksi autokseni ja häviää autohallista heti, kun katsastus on läpäisty!

Huonoin sijoituksesi (ei auto)?

Auto olisi ollut tähän kysymykseen ehdoton ykkösvalintani. Kaikkialla toitotetaan, että auto on maailman huonoin sijoitus, mutta eihän sitä tietenkään voinut silloin autoa ostaessa uskoa. Nyt uskon!

Jos autoa ei lasketa, niin huonoimpiin sijoituksiini lukeutuu lääkekehitysyhtiö Biotie Therapiesin osakkeet. Tein klasikkovirheen heti sijoitusurani alkumetreillä. Silloinen Biotien osakekurssi oli muistaakseni noin 0,15 €, ja perustelin ostopäätöstäni sillä, että senttiosakkeen olisi helpompi tuplata arvonsa kuin vaikkapa 15 euron hintaisen osakkeen. Noh, eihän tuossa ajatuksessa tietenkään ollut minkäänlaista totuutta takana, eikä tuurikaan tällä kertaa pelastanut. Kurssi oli pitkään lähinnä laskusuunnassa, kunnes kyllästyin ja myin kyseiset osakkeet. Ja kuin kohtalon ivaa; yhdysvaltalainen Acorda osti Biotien vuonna 2016 hintaan 0,2946 € osakkeelta, eli lähes tuplahintaan omaan hankintahintaani verrattuna. Noh, oppirahat tuli ainakin maksettua jo hyvissä ajoin!

Mitä tekisit toisin, jos aloittaisit nykyisillä tiedoillasi uuden blogin?

Tätä on välillä tullut pohdittua itsekin. Aloittaessani kirjoittamaan tätä blogia en vielä oikein tiennyt, millainen kokonaisuus tästä tulee kehittymään. Mielessäni oli muutama aihealue, joihin liittyviä kirjoituksia aioin kirjoittaa, mutta kaikki muu on muovautunut matkan varrella.

Olisin toki voinut suunnitella valmiiksi hiotun paketin ja aloittaa bloggaamisen vasta sitten. En kuitenkaan tekisi mitään toisin, mikäli aloittaisin nyt uuden blogin. Tämä oli minun valintani ja olen nauttinut jokaisesta hetkestä tällä polulla. On ollut mukavaa katsella kehityskaarta jälkikäteen ja tarkastella mitä on tullut tehtyä. Blogi on ollut aidosti oman näköiseni juttu!

Millaisia kirjoittamisrutiineja sinulla on? Mistä löydät aiheita, aikaa ja motivaatiota säännölliseen bloggaamiseen?

Kovin jännittäviä rutiineja minulla ei kirjoittamisen suhteen ole, mutta viikot tuppaavat rytmittyä saman kaavan mukaisesti. Uusien blogitekstien kirjoitus ajoittuu yleensä alkuviikkoon. Tyypillisen kirjoituksen näpyttelemiseen kuluu useimmiten yksi ilta, mutta tapanani on nukkua vielä yön yli ja hioa tekstistä tuorein silmin suurimmat ajatusvirheet pois ennen julkaisua. Lauantaiaamuisin kello 9:00 ilmestyvä #pannukahvit -uutiskirjeeni puolestaan syntyy yleensä torstai-illan aikana, joten säpinää riittää lähes jokaiselle arkipäivälle.

Motivaation suhteen ei ole ollut mitään vaikeuksia. Sijoittaminen, kansankapitalismin edistäminen ja sisällön tuottaminen ovat kaikki suuria intohimojani, joten bloggaaminen on minulle vain nautinto! Toki välillä koittaa niitäkin päiviä, kun tietokonetta ei välttämättä jaksaisi avata, mutta nuo ajatukset häviävät nopeasti, kun saa koneet käynnistettyä ja pari ensimmäistä riviä naputeltua.

Aiheetkin ovat tulleet yllättävän helpolla. Luen paljon kirjoja, joten inspiraation lähteitä pulpahtaa sitä kautta jopa enemmänkin kuin olisi tarve. Myös lenkkipolku ja suihku ovat osoittautuneet varsin hyviksi ideahautomoiksi! Olen kasannut Evernoteen listaa sitä mukaa, kun uusia aiheita tulee mieleen. Tällä hetkellä niitä riittänee ainakin parin vuoden tarpeisiin, joten aivan hetkeen aiheiden puutekaan ei tule ongelmaksi muodostumaan!

Aika puolestaan alkaa olemaan iso haaste. Blogi, #pannukahvit -uutiskirje sekä Daily Biz Quiz- ja Sijoittaminen for Dummies -konseptit Instagramin puolella vievät valtaosan vapaa-ajastani. Vuorokauden 24 tuntia eivät oikein tahdo enää millään riittää kaikkeen, mitä haluaisin tehdä, mutta mitään en silti vaihtaisi pois! Voisin jälleen lainata Simon Sinekia: "Working hard for something we don’t care about is called stress. Working hard for something we love is called passion."

Miksi bloggaat?

Tähän on oikeastaan kaksi isoa syytä: haluan olla hyödyksi muille ja samalla kehittää myös itseäni. Bloggaaminen on ollut valtavan hieno matka, jonka aikana olen oppinut paljon ja kyennyt kehittämään itseäni monella eri osa-alueella.

Saan valtavasti iloa siitä, kun pääsen opettamaan muille omiin intohimoihini liittyviä asioita. Sijoittaminen ja siihen liittyvien koukeroiden muuntaminen yksinkertaisempaan ja helposti lähestyttävään muotoon on yksi suurimmista vahvuuksistani, minkä johdosta päädyin luomaan Sijoittaminen for Dummies -sarjani. On aina yhtä hieno hetki, kun saa yhteydenottoja, joissa joku kertoo ryhtyneensä sijoittajaksi blogini ansiosta!

Montako lukijaa blogillasi on keskimäärin?

1 000 - 2 000 lukijaa kuukaudessa. Ihan ei suosituimpien sijoitusblogien lukemiin vielä ylletä, mutta trendi on ollut ilahduttavan nousujohteinen. Itselleni kyseisellä luvulla ei tosin ole järisyttävän suurta merkitystä. Paljon tärkeämpää on se, että lukijakuntani on aivan mahtavaa porukkaa. Te annatte palautetta, tsemppaatte hyvien juttujen jälkeen ja kerrotte, jos jossakin olisi parannettavaa. Jokainen lukija on minulle äärettömän tärkeä. Lämmin kiitos teille jokaiselle!

Asutko osakkeessa?

Pari hupikysymystäkin mahtui joukkoon, kuten tietysti asiaan kuuluu. Kiitoksen tästä kysymyksestä ansaitsee eräs nimeltä mainitsematon Samu K. Vaikka osakepoimija olenkin, niin valitettavasti en kuitenkaan osakkeessa tällä hetkellä asu. Ehkä sekin päivä vielä joskus koittaa!

Terveisiä myös kiinteistökeisari Aarolle, jonka kysymys ei valitettavasti ollut painokelpoinen tähän blogiin.

50 blogipostausta on nyt täynnä ja pääsen tulevina vuosina varmasti laittamaan vielä nollan tai pari tuon luvun perään. Vaikka matkani blogini kanssa onkin vasta aivan alkumetreillään, on se silti jo muodostunut äärimmäisen opettavaiseksi ja upeaksi kokemukseksi. Toivottavasti jaksatte seurata tarinani kehittymistä jatkossakin!